Amaya W3C

O editoru Amaya

Preuzmite editor Amaya

Mejling liste

Dokumentacija

Učesnici u projektu

Dobrodošli na Amaya sajt

Originalna verzija: http://www.w3.org/Amaya/

Prevodilac: Mark Goeder-Tarant

Dragi čitataoci ovog dokumenta, želimo vam skrenuti pozornost na činjenicu da je ova stranica prevod W3C-ovog teksta. Originalni tekst zaštićen je autorskim pravima. Molimo da obratite pažnju na napomene sadržane u originalnom dokumentu. Ne preuzimamo odgovornost za eventualne greške u prevodu. Jedini merodavni i legitimni dokument je W3C-ov original na engleskom jeziku. Zahvaljujemo Kelkheim Zahanrzt, na ovom prevodu i srdačnoj potpori.

W3C editor

Amaya je web editor, tj. program za izrađivanje i aktuelizovanje dokumenata direktno na internetu. Funkcije prikaza u potpunosti su integrisane s funkcijama obrade i daljinskog pristupa u jedinstvenom okruženju. To sledi originalnoj viziji weba kao prostora za saradnju, a ne medija za jednosmerno objavljivanje.

W3C počeo je da radi na editoru Amaya 1996. u svrhu prikazivanja web tehnologija u potpuno opremljenom web klijentu. Glavni motiv za razvijanje editora Amaya je da pruži okvir za integrisanje maksimalnog broja W3C-ovih tehnologija. Svrha programa je da se pokažu navedene tehnologije tokom upotrebe kao i prednosti njihova kombiniranja u homogenom okruženju.

Amaya se na početku upotrebljavao kao HTML + CSS editor. Nakon toga je nadograđen da bi mogao podržati XML i sve veći broj XML-ovih aplikacija, kao šta su na primer XHTML-ova porodica tipova dokumenata, MathML i SVG. Amaya omogućuje istovremeno obrađivanje svih ovih rečnika u složenim dokumentima.

Amaya sadrži zajedničku anotacijsku aplikaciju koja bazira na programu Resource Description Framework (RDF), XLink-u i XPointer-u. Posetite internet sajt projekta Annotea.

Amaya - open source

Amaya je softverski open source projekt koji hostuje W3C. Pozvani ste da učestvujeteu projektu na razne načine: dokumentacija, prevodi, pisanje koda, uklanjanje grešaka, portiranje na druge platforme, itd. Softver Amaya napisan je u C jeziku i rasploživ je za Windows i Unix platforme kao i za MacOS X.

Ove aplikacije zajednički su razvili W3C i projekt WAM (Web, Adaptation and Multimedia) na institutu INRIA.

Aktuelna izdanja

Amaya screenshot

Aktuelna verzija Amaya 11.4.4 izdana je u januaru 2012.

Ona podržava HTML 4.01, XHTML 1.0, XHTML Basic, XHTML 1.1, HTTP 1.1, MathML 2.0, mnoge CSS2 funkcije kao i SVG.

Aktuelni Amaya sadrži SVG editor za podskup jezika kojim možete otvoriti i delomično takođe obraditi XML dokumente. Radi se o internacionalizovanoj aplikaciji koja nudi naprednom korisniku interfejs s kontekstualnim menijima, niz prilagodljivih menija i alata kao i unapred definisanih tema.

Distribucije su dostupne za Linux, Windows, a sad i za MacOS X PowerPC i Intel.

Ova verzija pruža na raspolaganje tehničku podršku za predloške koja je kao sastavni dio projekta Palette delomično finansirana 6. okvirnim programom Evropske komisije.

Za više informacija pogledajte stranicu "Pregled".

Amaya podleže W3C-ovoj softverskoj licenci. Simbol W3C-Amaya možete postaviti na svoje internet sajtove ukoliko ste ih izradili i obradili pomoću Amaye.

Valid xhtml W3C-Amaya


Vincent Quint / Laurent Carcone
Date: 2012-01-18

Copyright © 1994-2012 INRIA and W3C® (MIT, ERCIM, Keio), All Rights Reserved. W3C liability, trademark, document use and software licensing rules apply. Your interactions with this site are in accordance with our public and Member privacy statements.