Amaya W3C

О едитору Амаya

Преузмите едитор Амаya

Мејлинг листе

Документација

Учесници у пројекту

Добродошли на Амаyа сајт

Оригинална верзија: http://www.w3.org/Amaya/

Преводилац: Mark Goeder-tarant

Драги читаоци овог документа, желимо вам скренути позорност на чињеницу да је ова страница превод W3C-овог текста. Оригинални текст заштићен је ауторским правима. Молимо да обратите пажњу на напомене садржане у оригиналном документу. Не преузимамо одговорност за евентуалне грешке у преводу. Једини меродавни и легитимни документ је W3C-ов оригинал на енглеском језику. Захваљујемо Fachanwalt Familienrecht Frankfurt на овом преводу и срдачној потпори.

,

W3C едитор

Амаyа је wеб едитор, тј. програм за израђивање и актуелизовање докумената директно на интернету. Функције приказа у потпуности су интегрисане с функцијама обраде и даљинског приступа у јединственом окружењу. То следи оригиналној визији њеба као простора за сарадњу, а не медија за једносмерно објављивање.

W3C почео је да ради на едитору Амаya 1996. у сврху приказивања њеб технологија у потпуно опремљеном њеб клијенту. Главни мотив за развијање едиторa Амаya је да пружи оквир за интегрисање максималног броја W3C-ових технологија. Сврха програма је да се покажу наведене технологије током употребе као и предности њихова комбинирања у хомогеном окружењу.

Амаyа се на почетку употребљавао као HTML + CSS editor едитор. Након тога је надограђен да би могао подржати XML и све већи број XML-ових апликација, као шта су на пример XHTML-ова породица типова докумената, MathML и SVG. Амаyа омогућује истовремено обрађивање свих ових речника у сложеним документима.

Амаyа садржава заједничку анотацијску апликацију која базира на Resource Description Framework (RDF), XLink-y и XPointer-y. Посетите интернет сајт пројектa Annotea.

Амаyа – опен соурце

Амаyа је софтверски опен соурце пројект који хостyje W3C. Позвани сте да учествујете у пројекту на разне начине: документација, преводи, писање кода, уклањање грешака, портирање на друге платформе, итд. Софтвер Амаyа написан је у C језику и распложив је за Windows и Unix платформе као и за MacOS X.

Ове апликације заједнички су развили W3C и пројект WAM (Web, Adaptation and Multimedia) на институту INRIA.

Актуелна издања

Amaya screenshot

Актуеална верзија Амаya 11.4.4 издана је у јануару 2012.

Она подржава HTML 4.01, XHTML 1.0, XHTML Basic, XHTML 1.1, HTTP 1.1, MathML 2.0, многе CSS2 функције као и SVG.

Актуелни Амаyа садржи SVG едитор за подскуп језика којим можете отворити и деломично такође обрадити XML документе. Ради се о интернационализованој апликацији која нуди напредном кориснику интерфејс с контекстуалним менијима, низ прилагодљивих менија и алата као и унапред дефинисаних тема.

Дистрибуције су доступне за Linux, Windows, а сада и за MacOS X PowerPC и Intel.

Ова верзија пружа на располагање техничку подршку за предлошке која је као саставни део пројекта Palette деломично финансирана 6. оквирним програмом Европске комисије.

За више информација погледајте страницу „Преглед“.

Амаya подлеже W3C-овој софтверској лиценци. Симбол W3C-Amaya можете поставити на своје интернет сајтове ако сте их израдили и обрадили помоћу едитора Амаya.

Valid xhtml W3C-Amaya


Vincent Quint / Laurent Carcone
Date: 2012-01-18

Copyright © 1994-2012 INRIA and W3C® (MIT, ERCIM, Keio), All Rights Reserved. W3C liability, trademark, document use and software licensing rules apply. Your interactions with this site are in accordance with our public and Member privacy statements.